Archief

Gemeenteraad Westland moet wachten op reactie accountant

De accountant die namens de gemeenteraad van Westland de jaarstukken van de gemeente controleert, komt waarschijnlijk nog deze week met een reactie omtrent een al dan niet hervatting van de werkzaamheden. Dat meldde burgemeester Van der Tak maandagavond, kort nadat hij telefonisch contact met het betreffende bureau, Deloitte, had gehad.

De spoedvergadering van de fractievoorzitters van de Westlandse gemeenteraad was daardoor van korte duur. Het is immers geheel afhankelijk van de strekking van de reactie van Deloitte of er sprake is van een acuut probleem of dat de controleprocedures hervat kunnen worden.

De accountant heeft vorige week per direct zijn werkzaamheden opgeschort. Dit was het gevolg van de aankondiging van een zogeheten tuchtklacht bij de Accountantskamer door de raadsfractie van Westland Verstandig.

De fractie verwijt de accountant een dubbelrol. Er zouden adviezen aan burgemeester en wethouders zijn uitgebracht, zonder dat dit vooraf gemeld is aan de gemeenteraad. "Daardoor is het mogelijk gebleken dat de raadsaccountant het college controleert in dossiers waar diezelfde accountant eerder advies over heeft uitgebracht. Dit is net als de slager die zijn eigen vlees keurt en dus onaanvaardbaar en fout", betoogde Westland Verstandig.

Het was D66-raadslid Maxim van Ooijen, die openlijk stelling nam tegen de handelwijze van Westland Verstandig. "Het mooiste zou zijn als haar brief wordt ingetrokken", zei hij. De aangesproken fractievoorzitter Duijsens ging er niet op in. "Misschien moeten wij een signaal uiten, dat dit de opvatting van één fractie is", reageerde Remmert Keizer, voorman van GemeenteBelang Westland.

Categorieen:
Westland Algemeen