Archief

ChristenUnie tegen plan voor zwaaikom

De ChristenUnie in Maassluis is tegen het plan voor de aanleg van een zwaaikom ten bate van de recreatievaart op het terrein van de voormalige Rooms Katholieke kerk.

De coalitie ziet graag dat het terrein wordt ingericht met een zwaaikom met afmeermogelijkheden voor de pleziervaart. Eén van de voordelen hiervan zou zijn, dat rondvaartboten en plezierjachten die nu niet kunnen omdraaien aan het einde van de Zuidvliet dit dankzij een zwaaikom wel zouden kunnen.

In de huidige situatie moeten schepen achteruit terugvaren en een paar honderd meter verder keren ter hoogte van Watersportcentrum Vlietland. Een ander argument voor de zwaaikom is dat er hierdoor meer grote schepen dichterbij de binnenstad kunnen komen, wat ten gunste zou komen aan de recreatie in de binnenstad.

Alternatieven

De ChristenUnie Maassluis ziet het liefst dat er naar alternatieven wordt gezocht, bijvoorbeeld in samenwerking met de watersportvereniging. Fractievoorzitter John Dolstra zegt: "Over hoeveel grote schepen hebben we het die deze route afleggen en die genoeg passagiers meebrengen om de recreatie in de binnenstad te kunnen stimuleren? Naar ons weten gaat het vooral om de boten van Warbout Rondvaarten."

De fractie maakt zich ook zorgen om het financiële plaatje. "De kosten kunnen oplopen tot 3,6 miljoen euro en dat is een hele grote uitgave voor een stad als Maassluis. Op dit moment is er een tekort in de begroting en zijn er nauwelijks reserves om een groot project als dit te financieren. Ook hebben we heel recent nog de ervaring dat soortgelijke projecten altijd duurder uitvallen dan begroot".



Marktplaats

De locatie van de voormalige kerk zou volgens de fractie heel goed kunnen dienen als marktplaats in plaats van het nu beoogde Marelplein. "De volledige reconstructie die het Marelplein nodig heeft, is hier niet van toepassing en ook parkeerproblemen zoals we daar kunnen verwachten, zullen hier niet aan de orde zijn. Daarnaast ligt het terrein naar ons idee op een veel logischere plek om de verbinding met de binnenstad te behouden", vindt Dolstra.

Ook hamert de ChristenUnie er op dat Maassluis moet blijven werken aan een gezond financieel klimaat. 'Met 3,6 miljoen kun je veel andere dingen doen. We zouden het dan ook niet eerlijk vinden tegenover alle organisaties en burgers die de dupe zijn van bezuinigingen op de diverse terreinen als een dergelijk project zal worden gerealiseerd.' aldus Dolstra.

Categorieen:
Maassluis Algemeen