Archief

Accountant gemeenteraad Westland schort werk op

De accountant die de jaarstukken van de gemeente Westland moet controleren, heeft zijn werkzaamheden opgeschort. Dit is het gevolg van de aankondiging van een zogeheten tuchtklacht bij de Accountantskamer door de raadsfractie van Westland Verstandig.

De betrokken accountant, die de opschorting donderdagmiddag per e-mail aan de gemeenteraad bekendmaakte, beraadt zich op zijn positie en zal de raad zo spoedig mogelijk informeren over de uitkomst hiervan. Maandagavond komen de fractievoorzitters van de Westlandse gemeenteraad bijeen. Volgens Westland Verstandig zou er snel een extra raadsvergadering gehouden moeten worden.

De fractie verwijt de accountant een dubbelrol. Er zouden adviezen aan burgemeester en wethouders zijn uitgebracht, zonder dat dit vooraf gemeld is aan de gemeenteraad. "Daardoor is het mogelijk gebleken dat de raadsaccountant het college controleert in dossiers waar diezelfde accountant eerder advies over heeft uitgebracht. Dit is net als de slager die zijn eigen vlees keurt en dus onaanvaardbaar en fout", betoogt Westland Verstandig.

De fractie verweet het college van B en W, dat het geen melding had gemaakt van enkele adviezen. "Recentelijk heeft het college aangegeven dat het adviseren zonder vooraf te melden aan de gemeenteraad niet zijn fout is, maar de fout van de accountant", stelt zij.

"Wat ons betreft, kan onder strakke voorwaarden de huidige jaarcontrole 2014 afgemaakt worden. Met deze accountant moet in ieder geval gestopt worden na afronding van deze werkzaamheden", besluit Westland Verstandig.

Categorieen:
Westland Algemeen