Archief

Ruim helft vmbo'ers scoort onvoldoende op rekenen

In onze regio scoren vooral vmbo-scholieren onder de maat als het gaat om de rekentoets. Dat blijkt uit cijfers die staatssecretaris Dekker (onderwijs) woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Hij vindt dat het rekenniveau flink omhoog moet.

In Westland, Midden-Delfland en Maassluis zijn twee onderwijsinstellingen actief: de Interconfessionele Scholengroep Westland (ISW) en Lentiz. Bij beide instellingen haalde vorig jaar minder dan 50 procent van de leerlingen op de niveaus vmbo-bb en vmbo-kb een voldoende. Bij Lentiz haalt ook gemiddeld minder dan de helft van de havisten een voldoende.

De vwo-leerlingen scoren overigens het beste op de rekentoets. Bij zowel ISW als Lentiz gaat het om ruim 90 procent van de leerlingen. Het gemiddeld cijfer is respectievelijk een 7,19 en 6,93. Ook leerlingen van vmbo-gt en de havisten van ISW scoren ruim voldoende.

Dit jaar telt de vernieuwde rekentoets nog niet mee voor het middelbare schooldiploma, vanaf volgend jaar is dat wel het geval. Scholen zouden volgens de staatssecretaris hun rekenlessen moeten verbeteren.