Archief

Delfland 'plots' geen eigenaar meer van Monstersche Sluis

Niet het Hoogheemraadschap van Delfland, maar de gemeente Maassluis moet opdraaien voor het onderhoud aan de Monstersche Sluis. Delfland heeft laten weten geen eigenaar van de sluis meer te zijn. Sterker: het beweert dat in 400 jaar nooit te zijn geweest en verwijst daarmee naar het kadaster.

Ko Heijboer van de Algemene Waterschapspartij laat in een reactie weten er niets van te begrijpen. "Delfland heeft zich 400 jaar als eigenaar gedragen en het onderhoud gepleegd aan de sluis. Op alle bouw- en onderhoudstekeningen en bestekken staat de naam van Delfland vermeld. In de gedenksteen bij de sluis staan zelfs de wapens van de Hoogheemraden vermeld."

Een groep Maassluizers, verenigd in de stichting Monstersche Sluis, nam enkele jaren terug het initiatief om de sluis ter heropenen voor pleziervaart. Daarvoor moeten onder meer de sluisdeuren opgeknapt worden. Dat moet zo'n 470.000 euro kosten, maar dan gaan de deuren wel weer dertig jaar mee.

Stichtingvoorzitter Bert de Reuver hoopt dat Delfland verantwoordelijkheid neemt. "Je mag op zijn minst verwachten dat Delfland de sluis in een goede werkbare staat overdraagt aan de gemeente", aldus De Reuver. "Als ik dan hoor dat Delfland 18 miljoen in de portemonnee heeft voor de verbouw van zijn kantoor in Delft dan denk ik bij mezelf: 'geld voor de sluis is bij Delfland geen probleem'. Het zou Delfland sieren om een goed werkende sluis aan de gemeente over te dragen in een goed conditie zoals in het verleden het geval was."

Categorieen:
Maassluis Algemeen