Archief

Historische rubriek: Bedreigde fruitmuur in Monster

Binnenkort start de bouw van een nieuwe school op het voormalige kloosterterrein aan de Havenstraat in Monster. Deze school, De Zeester, komt ongeveer op de plaats waar nu nog de oude school, Het Kompas, staat.



Op het terrein staan twee oude fruitmuren. Eén van deze muren staat in de weg en wordt bedreigd met sloop. Op de plaats van de muur staat op de bouwtekeningen voor de nieuwe school namelijk een plantsoen aangegeven. Deze muur is historisch gezien van belang en verdient het om gespaard te worden. Reden waarom de werkgroep Oud-Monster de gemeente Westland heeft benaderd en heeft gewezen op het belang van behoud en herstel.



Het belang is in de eerste plaats gelegen in het feit dat het zusterklooster met de bijbehorende kloostertuin een belangrijke plaats inneemt in de geschiedenis van Monster. Ten tweede gaat het om een stukje tuinbouwhistorie. De muur is namelijk een voorbeeld van tuinbouw met fruitmuren zoals dat vroeger voorkwam tot in het centrum van de Westlandse dorpen. Een belangrijk aspect is verder dat tegen de muur nog enkele meer dan 100 jaar oude fruitbomen staan. De fruitmuur is in 2011, waarschijnlijk door vandalisme, deels ingestort. De stenen zijn opgeslagen op de gemeentewerf. Het stuk dat nog overeind staat is deels oorspronkelijk en deels van recenter datum.



De tweede muur staat op de gemeentelijke monumentenlijst en wordt niet bedreigd door de bouwplannen. Wel verkeert deze gedeeltelijk in slechte staat en is onderhoud hard nodig.



Beide muren vormden vroeger de grens van de kloostertuin met de omliggende tuinderijen. Behoud en herstel van de fruitmuren zal volgens de werkgroep een positieve uitstraling hebben op het deels nog groene gebied rond De Noviteit, het voormalige gemeentehuis en de nieuwe school. De dorpskern van Monster kan zo'n opknapbeurt goed gebruiken. De werkgroep hoopt dan ook op een positieve reactie van de gemeente.

Categorieen:
Monster Westland Algemeen