Archief

Streven naar dubbel gebruik zonneveld

Niet alleen een veld vol zonnepanelen, maar tevens een functie als waterberging. Dat is het streven van directeur André van den Berg van de corporatie Wonen Wateringen. Hij meldde dit donderdagavond tijdens een presentatie van het beoogde Zonneveld Wippolderlaan voor de Westlandse gemeenteraad.

Het perceel van ongeveer twee hectare tussen de Heulweg en de Bovendijk is sinds 2006 in bezit van Wonen Wateringen. Omdat woningbouw aldaar er voorlopig niet inzit, wil de corporatie het stuk grond economischer benutten dan als weide voor schapen.

Aangezien woningcorporaties zelf geen branchevreemde activiteiten meer mogen ondernemen, is het opzetten van dit zonneveld met 4.600 panelen in handen gelegd van een samenwerkingsverband van twee Westlandse bedrijven: Van der Valk Solar Systems en Qsolar Benelux.

Volgens plan worden er 1.375 certificaten van 750 euro uitgegeven. Huurders van Wonen Wateringen komen hiervoor als eersten in aanmerking. De overige worden via het inmiddels populaire crowdfunding aan de man gebracht. Afhankelijk van de subsidiemogelijkheden varieert de terugverdientijd van 9 tot 15 jaar.

Het perceel heeft nu als bestemming glastuinbouw en daar is de gemeente Westland normaliter heel scherp op. De actuele situatie op de betrokken locatie zou echter leren, dat een mogelijke inzet bij herstructurering in de komende 15 jaar een illusie lijkt. Voor die periode is inmiddels een vergunningaanvraag voor tijdelijk ander gebruik ingediend.