Archief

Midden-Delfland niet gerust op effecten lekke A4

De gemeente Midden-Delfland is niet gerust op de gevolgen van het op grotere schaal wegpompen van grondwater bij de verdiepte A4. Het Hoogheemraadschap van Delfland wil Rijkswaterstaat vergunning verlenen om dagelijks maximaal 1450 kubieke meter water weg te pompen. In de oude vergunning is dat maximaal 400 kubieke meter.

Uit onderzoek zou blijken dat er door het extra pompen nauwelijks sprake zal zijn van extra bodemdaling, maar daar zet Midden-Delfland vraagtekens bij. De gemeente wil met Delfland en Rijkswaterstaat in gesprek voordat de nieuwe vergunning wordt verleend. Omdat daarvoor te weinig tijd was binnen het wettelijke vergunningentraject, is er donderdag een zienswijze op hoofdlijnen ingediend.

Midden-Delfland vraagt zich ook af wat de gevolgen van het lekken van de tunnelbak is voor de constructie zelf. De gemeente heeft de omgevingsvergunning verleend voor de kunstwerken in de A4 en wil zich ervan verzekeren dat de verhoogde grondwaterstand geen risico oplevert. Is dat wel het geval dan zou de omgevingsvergunning wellicht moeten worden aangepast.