Archief

Westland Infra is 'gastruc' tuinders zat

Tuinders in het Westland maken op steeds grotere schaal gebruik van een truc in de zomertijd met hun gasaansluiting om kosten te besparen. Netbeheerder Westland Infra gaat daar een stokje voor steken.

In 2013 waren er nog geen twintig tuinbouwbedrijven die hun gasaansluiting in het voorjaar opzegden om daarna in oktober weer een nieuw contract aan te gaan. Vorig jaar was dat aantal gestegen naar boven de honderd.

Volgens Westland Infra gaat het om bedrijven met 'koude teelt die in de zomer geen gas nodig hebben om kassen te verwarmen. Koude teelt is bijvoorbeeld radijs.

De netbeheerder kan de toename van het aantal tuinbouwbedrijven dat, in de ogen van Westland Infra, misbruik maakt van hun gasaansluiting moeilijk verklaren. "Misschien dat dit door mond-tot-mondreclame onder de tuinders is ontstaan", vertelt een woordvoerder.

WestlandInfra gaat scherper controleren. Als een bedrijf vóór de zomer de aansluiting opzegt en na verloop van tijd weer in gebruik wil nemen, dan volgt er een rekening over de tussenliggende periode. In andere gevallen wordt een aansluiting weggehaald en worden er extra kosten in rekening gebracht als zo'n bedrijf weer gas wil hebben.

"Je kunt het vergelijken met het huren van een huis. Als de huurder een aantal maanden met vakantie gaat en in die periode geen gebruik maakt van het huis, dan moet toch de huur betaald worden", aldus de woordvoerder die aangeeft dat er ook naar de wettelijke voorwaarden is gekeken, maar er niets tegen te doen is.

Categorieen:
Westland Algemeen