Archief

Vrijwilligers helpen glasaal een handje

De palingstand moet een handje worden geholpen door middel van een vispassage. Dat zegt het Hoogheemraadschap Delfland. Vooral de glasaaltjes die nu naar West-Nederland zwemmen, komen moeilijk in zoet water terecht.

De oorzaak is een gesloten waterkering. Het Hoogheemraadschap inventariseert hoeveel vis er voor de waterkering bij het Westland zwemt, zodat die op tijd een stukje kan worden opengezet.



Twee keer per week controleren vrijwilligers met kruisnetten hoeveel visjes er voor de Waterkering Delfland zwemmen in Hoek van Holland. "Op dit moment zijn dat er niet veel, want het water is nog te koud. Zo'n acht soorten heb ik gezien en van elk soort maar één enkele vis", zegt Andres Monna, vrijwilliger bij de Waterkering Delfland.

"Het is belangrijk dat glasaaltjes het zoete water kunnen bereiken, want daarin kunnen ze uitgroeien tot een volwassen paling", zegt Jos de Bijl van Hoogheemraadschap Delfland. "Dankzij de kennis over de vissentrek kunnen we de opening van de gemalen die het belangrijkst zijn voor de vissentrek aanpassen. We kunnen niet alle gemalen tegelijk aanpassen, dat zou te duur zijn. Maar door deze gerichte keuze, boeken we toch al veel winst".