Archief

Faillissement Fort 1881 wordt aangevraagd

De stichting Fort aan den Hoek van Holland heeft maandag laten weten het faillissement van Fort 1881 aan te vragen. Dat meldt stichtingsvoorzitter Jilles Godlieb. Volgens hem heeft de stichting meerdere vorderingen op Fort 1881, die ondanks aanmaningen niet betaald worden.

Sinds Fort 1881 van eigenaar Jurgen Beumer de exploitatie van het Hoekse fort heeft overgenomen, leven beide organisaties op voet van oorlog met elkaar. De museumstichting heeft diverse rechtszaken tegen Beumer verloren en werd door de rechter gedwongen het fortmuseum te ontruimen.

Godlieb erkent dat Beumer recht heeft op de dwangsom die de rechtbank destijds oplegde, al verschillen de partijen van mening hoe hoog dat bedrag is. "Maar Beumer wil dat blijkbaar niet verrekenen met de rekeningen die wij hem hebben gestuurd."

Het gaat volgens Godlieb om facturen van de verbouwingen die de vrijwilligers van de stichting aan het museum hebben uitgevoerd, toen er nog sprake was van een samenwerkingsovereenkomst met Beumer. Ook zou de zakenman niets willen betalen voor de overname van zaken als de brandbeveiliging die door de stichting zijn betaald.

In een reactie zegt Beumer al direct na de ontruiming een finale kwijting te hebben aangeboden. "De stichting zei het geld van de dwangsom niet te hebben. Toen heb ik voorgesteld hun vorderingen en die van mij tegen elkaar weg te strepen. Ze zouden dan ook moeten ophouden met een bodemprocedure. Dat wilden ze niet."

Volgens Beumer heeft hij op 10 maart een mailtje van de stichting gehad, waarin nieuwe facturen werden aangekondigd met de sommering die binnen tien dagen te voldoen. "Ik zit er nu nog op te wachten. Ik zie de rechtszaak met vertrouwen tegemoet."