Archief

Voor gemeentehuis maximaal drie ton per jaar extra nodig

De Westlandse gemeenteraad moet mogelijk op zoek naar maximaal drie ton per jaar voor de exploitatiekosten van het nieuwe gemeentehuis. Er is 3,4 miljoen euro beschikbaar, terwijl de raad heeft besloten dat de nieuwe huisvesting maximaal 3,7 miljoen mag kosten. De hoogte van het extra bedrag is afhankelijk van de bieding van het consortium dat mag bouwen.

Dit blijkt uit de kredietaanvraag door het college van B en W, die eind deze maand door de raad besproken wordt. De 3,4 miljoen wordt gehaald uit het reservepotje 'nieuwbouw gemeentehuis' en de vrijvallende exploitatielasten van de huidige gemeentehuizen.

Voor het nu gevraagde krediet van 20,7 miljoen euro heeft de gemeenteraad eind 2013 feitelijk al groen licht gegeven, maar dit moet nog wel definitief worden vastgesteld. Aanvankelijk wilde het college dat doen als de opdracht definitief aan een bouwconsortium wordt gegund, later dit jaar. Maar juristen hebben het college voorgehouden dat zoiets niet kan. Het krediet moet al beschikbaar zijn als de definitieve keuze wordt gemaakt.

Het krediet is nodig voor de grondkosten en de zogenaamde piekbetaling. De bouwer krijgt ongeveer eenderde van de bouwkosten in een keer uitbetaald, zodat die minder bij banken hoeft te lenen. Daarmee dalen de uiteindelijke kosten.

Het college erkent, dat de betaling aan het consortium een nadelig effect heeft op de verwachte schuldontwikkeling van de gemeente. Maar daar staat tegenover, dat de exploitatielasten van de nieuwe gemeentelijke huisvesting lager zullen zijn dan de exploitatielasten na renovatie van de bestaande panden, aldus het college.

Categorieen:
Westland Algemeen