Archief

Westland hangt prijskaartje aan politieke antwoorden

De antwoorden op schriftelijke vragen uit de Westlandse gemeenteraad worden vanaf nu voorzien van een 'prijskaartje'. Een door de meerderheid van de raad gesteunde motie is woensdagavond overgenomen door het college van B en W.

Er zal met onmiddellijke ingang bij elke beantwoording in een voetnoot worden aangegeven, hoeveel ambtelijke tijd er aan de beantwoording van de vragen is besteed en indicatief de daarbij behorende loonsom.

De motie was ingediend door de fracties van GemeenteBelang Westland, CDA en Progressief Westland. Er kwam volmondige steun van de VVD en de ChristenUnie-SGP. "Dit doen wij omwille van de transparantie van het democratisch proces", zei fractievoorzitter Snijders van laatstgenoemde fractie.

Het verzoek kan niet los worden gezien van de kritiek vanuit een groot deel van de raad op het functioneren van de fractie van Westland Verstandig. Dat heeft zich al eerder geuit in de roep om invoering van maximale spreektijden.

Fractievoorzitter Duijsens van Westland Verstandig stelde, dat de vele vragen hun aanleiding vinden in onvoldoende actieve informatieverschaffing door het college van B en W en in een aantal gevallen door de terughoudendheid van het college om aan informatieverzoeken te voldoen.

Westland Verstandig, gesteund door LPF Westland, vindt dat voortaan ook de kosten voor het maken van de collegevoorstellen inzichtelijk moeten worden gemaakt. LPF-voorman Van der Meer zinspeelde op een motie daartoe. Er is door wethouder Ouwendijk toegezegd, dat de haalbaarheid van dat verzoek wordt onderzocht. De gemeenteraad hoort komende maand de uitkomst ervan.

Categorieen:
Westland Algemeen