Archief

Stemlokalen in de regio zijn open

In het hele land zijn om 7.30 uur de stembureaus opengegaan voor de verkiezing van de leden van de Provinciale Staten en voor de waterschappen. De stemlokalen gaan om 21.00 uur dicht.



WOS Media houdt de hele dag een live blog bij op internet. En 's avonds worden de uitslagen van Westland, Midden-Delfland en Maassluis bekend gemaakt tijdens een live radioprogramma tussen 22.00 en 00.00 uur.



De gekozen leden van de Provinciale Staten kiezen op 26 mei de leden van de Eerste Kamer. Ook benoemen de Provinciale Statenleden het dagelijks bestuur van de volksvertegenwoordiging op provinciaal niveau: Gedeputeerde Staten.



Het algemeen bestuur van een waterschap is vergelijkbaar met de gemeenteraad bij een gemeente. Dit algemeen bestuur stelt het beleid van het waterschap vast en controleert of het dagelijks bestuur dat beleid goed uitvoert.



Het is voor het eerst dat de verkiezingen tegelijk met de Provinciale Statenverkiezingen worden gehouden. De hoop is dat de combinatie meer kiezers zal opleveren. Eerder werden waterschapsbesturen nog per brief gekozen.



Bij de Provinciale Statenverkiezingen ligt de opkomst al jaren rond de 50 procent, de waterschappen trekken nog geen kwart van de stemgerechtigden.