Archief

Tweede boek Femke Ekelhof: (On)Begrepen

De geboren en getogen Schipluidense Femke Ekelhof heeft zaterdagmiddag in Delft haar tweede boek gepresenteerd, getiteld '(On)Begrepen'. In het nieuwe boek beschrijft zij het vervolg op haar dramatische jeugdjaren, die begonnen met een verkrachting op 12-jarige leeftijd door een vermomde man.

Om de dagelijkse confrontatie met de onheilsplek kwijt te raken, ontvluchtte Ekelhof Schipluiden toen ze 18 jaar was. Ze kwam echter in grote problemen en vluchtte uiteindelijk terug naar Midden-Delfland. Net als het eerste boek, omvat het tweede meerdere herkenbare locaties en situaties in Schipluiden en Den Hoorn.

De bijna grenzeloze openheid in haar eerste boek ('Gegrepen') heeft ook een keerzijde gehad. "In mijn directe omgeving hebben sommigen moeite met het feit dat ik dingen heb geschreven die zij liever geheim hadden gehouden. Voeg daar een dosis plaatsvervangende schaamte en angst aan toe, en het recept voor meer afstand is ontstaan", verklaart Ekelhof.

Zij vervolgt: "Het lijkt wel of de drempel om contact met mij te maken in het algemeen is toegenomen. Daar waar ze gewoonlijk een kus of knuffel geven, trekken ze nu hun hand last minute weg alsof ze zich aan mij zouden kunnen branden. Ik weet bijna wel zeker, dat ze alleen maar voorzichtig willen zijn en mij niet willen kwetsen, maar het voelt wel eenzaam en koud."

Er staat ook een tekst in van haar echtgenoot. Hij schrijft: "Ondanks dat ik mij op het ergste had voorbereid, kwam de klap hard aan tijdens het lezen van het manuscript van 'Gegrepen' eind 2013". Verder uit Ekelhof in het tweede boek opnieuw kritiek op de verlening van gezondheidszorg aan mensen met traumatische ervaringen.