Archief

Westland: Relatief veel opdrachten lokaal uitgezet

Uit de administratie van de gemeentelijke inkooporders blijkt dat 38 procent van de betalingen in 2014 naar Westlandse bedrijven is gegaan. Dat betekent dat er relatief veel opdrachten lokaal zijn uitgezet. Wel waren dat veelal goedkope opdrachten, want van de in totaal ruim 87 miljoen euro ging nog geen vijfde deel (15 miljoen) naar Westlandse bedrijven.

Dit schrijft het college van B en W op vragen van Westland Verstandig. Volgens de fractie lijkt de gemeente te weinig Westlandse bedrijven te gebruiken bij het aanbesteden van kleine en middelgrote werken.

Volgens het college wordt het inkoopbeleid echter uitgevoerd volgens het beleid, zoals dat door de raad in de Nota Welbesteed is vastgesteld. "Wij zijn het niet eens met uw stelling dat het meer aandacht besteden aan de uitvoering van de nota Welbesteed zal leiden tot het verstrekken van meer opdrachten aan lokale ondernemers."

Van de waarde van alle inkooporders is 11 procent naar bedrijven uit de regio gegaan, aldus het college. Onder de regio worden Delft, Hoek van Holland, Leidschendam-Voorburg, Maassluis, Midden-Delfland, Rijswijk, Schiedam en Vlaardingen gerekend. Naar Haagse bedrijven ging 11 procent, naar Rotterdamse bedrijven 6 procent en 54 procent ging naar bedrijven elders in het land.

Overigens stelt het college dat maar weinig Westlandse bedrijven zich aanmelden voor de groslijsten, waarmee wordt gewerkt. Er zijn inmiddels voor vijf productgroepen een dergelijke groslijst aangelegd met in totaal 55 bedrijven. Zo'n lijst kan worden gemaakt als er per jaar minimaal vijf verschillende opdrachten van meer dan 50.000 euro voor leveringen en diensten en 100.000 euro voor werken binnen een productgroep zijn.