Archief

'Waterproef' bij Koppert Cress kan een ton per jaar schelen

Met instemming van de provincie Zuid-Holland wordt bij tuinbouwbedrijf Koppert Cress in Monster een proef gedaan met de opslag van heet water in de ondergrond. Tot nu toe mocht er landelijk water met een temperatuur van maximaal 25 graden Celsius worden opgeslagen, maar omdat bij Koppert Cress voor een grotere diepte wordt gekozen, mag het water een temperatuur van 40 graden hebben.

Hiermee kan bij het Monsterse bedrijf mogelijk 400.000 kubieke meter aardgas per jaar worden bespaard. Dat betekent 100.000 euro minder stookkosten, zo is uit berekeningen naar voren gekomen. Als de proef slaagt en deze techniek op alle bedrijven in het Westland zou worden toegepast, betekent dat een besparing van in totaal 140 miljoen kubieke meter aardgas per jaar. Daarmee zou de uitstoot van CO2 met circa 360 miljoen kilo verminderen. Deze voordelen waren aanleiding voor de provincie Zuid-Holland om in te stemmen met de proef.

Bij Koppert Cress gebeurt de opslag nu in het zogeheten 2e watervoerende pakket op 45 en 80 meter diepte. De voornaamste voorwaarde voor het mogen uitvoeren van de proef, is dat de temperatuur van het bovenste grondwater niet meer bedraagt dan 25 graden Celsius.

Het bedrijf, de provincie en het ministerie Economische zaken monitoren de effecten op het energieverbruik en in het grondwater continu. De eerste resultaten daarvan worden over een jaar bekend.

Categorieen:
Monster Westland Algemeen