Archief

Steeds meer lege schoollokalen in Westland

Er komen de komende jaren steeds meer schoollokalen in Westland leeg te staan. Dat heeft te maken met een afname van het aantal leerlingen. Volgens het Masterplan Onderwijshuisvesting 2015-2019 van de gemeente neemt de overcapaciteit van 21 lokalen in 2014 toe tot 36 lokalen in 2019.

Sinds 2000 daalt in de gemeente het aantal geboortes. Bovendien worden er minder woningen gebouwd, waardoor er minder jonge gezinnen zijn bijgekomen. Werd in 2012 nog uitgegaan van een gelijkblijvend aantal leerlingen in het basisonderwijs van 9.800, in de nieuwe prognoses wordt gerekend op een afname tot 9.000 leerlingen in 2024, waarna weer een lichte stijging zal optreden.

Het grootste aantal lege lokalen staat in De Lier, Honselersdijk en 's-Gravenzande. In De Lier wordt daarom gedacht om De Achtsprong, die nu nog op twee locaties is gevestigd, te concentreren aan de Sportlaan. Daar moeten dan wel twee lokalen bij komen. Het gebouw aan het Achterlaantje kan dan ergens anders voor worden gebruikt.

In Honselersdijk kan het overschot worden weggewerkt door de nieuwbouw voor De Hoeksteen. De school moet op de huidige locatie wijken voor de uitbreiding van de supermarkt en kan dan passend worden gehuisvest. De overcapaciteit in 's-Gravenzande kan worden weggewerkt, omdat besloten is geen nieuwe school te bouwen in de nieuwbouwwijk Waelpark. De toekomstige bewoners zullen gebruik moeten maken van de bestaande scholen in 's-Gravenzande zelf, maar ook in Naaldwijk en Heenweg.