Archief

Westlandse erfpacht-primeur naar 's-Gravenzande

De gemeente Westland wil nu toch een begin gaan maken met het invoeren van erfpacht als stimulans op de koopwoningenmarkt. Omdat het Naaldwijkse project Chrysantenstraat herhaaldelijk op de lange baan is geschoven, krijgt Villa Hoogenburgh in 's-Gravenzande de primeur.

Villa Hoogenburgh omvat onder meer een binnenkort te bouwen appartementencomplex aan de Veilingkade in het centrum van 's-Gravenzande. Van de 21 appartementen komen er maximaal zeven in aanmerking voor erfpacht.

Erfpacht is een van de maatregelen om ouderen en starters te motiveren een woning te kopen. Het voordeel van erfpacht is, dat kopers meer financieringsruimte bij banken krijgen, omdat de grond eigendom blijft van de gemeente. Bij Villa Hoogenburgh gaat het om een grondwaarde van 36.300 euro per appartement.

De koper betaalt voor dit 'lenen' van de grond een vast bedrag aan de gemeente, de canon. Op elk door de koper te kiezen moment, kan de grond worden (terug)gekocht van de gemeente.

Het toepassen van erfpacht levert de gemeente een aantal voordelen op. Zo wordt de woningbouw gestimuleerd en ontvangt de gemeenten OZB-inkomsten van de nieuwe woningen. Doordat er minder grond wordt verkocht dan gepland heeft de gemeente wel meer rentekosten. Deze worden opgevangen door de inkomsten uit de erfpacht.