Archief

CDA zet rode vlaggen langs gevaarlijke provinciale wegen

Leden van het CDA in Zuid-Holland zetten de komende weken rode vlaggen langs gevaarlijke provinciale wegen. Met deze markeringsactie wil de partij er op wijzen, dat de aanpak van die onveilige wegen topprioriteit van de provincie moet zijn.



Het onderwerp zou hoog op de agenda moeten staan van het nieuwe bestuur dat na de provinciale verkiezingen op 18 maart wordt gevormd. Volgens een onderzoek van de ANWB zijn de provinciale wegen erg onveilig: een kwart van alle verkeersslachtoffers valt op zo'n weg.



Uit dat eerdere onderzoek van de ANWB blijkt, dat ook een groot deel van de provinciale wegen in Westland onveilig is. Vooral de Maasdijk (N220) tussen Maasdijk en 's-Gravenzande scoort slecht.



De wegen werden beoordeeld op drie soorten risico's: frontale aanrijdingen, berm-ongevallen en flankaanrijdingen op kruispunten. Op basis daarvan heeft elke weg minimaal één en maximaal vijf sterren gekregen, waarbij een weg met drie tot vijf sterren als veilig wordt bestempeld.



De Maasdijk blijkt vooral tussen de afslag Nieuwelaan en de Noordlandseweg in 's-Gravenzande slecht te scoren: één ster. Ook de Burgemeester Elsenweg (N213) vanaf de veiling tot aan de Rolpaal in Honselersdijk krijgt de minimale beoordeling.



Volgens CDA-lijsttrekker Adri Bom-Lemstra zou de provincie daarom de komende jaren een inhaalslag moeten maken bij de aanpak van die wegen.