Archief

Bijna duizend Project X-gangers in De Lier

Op het afgelaste Project X in De Lier zijn toch nog bijna duizend mensen afgekomen, zo heeft burgemeester Van der Tak donderdagavond laten weten. Er zijn ruim 600 jongeren tegengehouden die lopend of op de fiets naar De Lier kwamen en verder werden circa 300 mensen weggestuurd die per auto naar het dorp kwamen.

Er zijn daar op die zaterdagavond (21 februari) twee personen gearresteerd: de ene wegens belediging en de andere wegens "rijden onder invloed". Er werden verder 39 zogeheten noodbevelen uitgereikt aan personen die toch probeerden de afzettingen te passeren of politieagenten beletten hun werk te doen.

Het goede nieuws is, dat er geen vernielingen of andere incidenten hebben plaatsgevonden. Verder meldde de burgemeester, dat bewoners uit de omgeving van de aanvankelijke feestlocatie grote dankbaarheid hebben uitgesproken over de aanpak van gemeente en politie.

Van der Tak kondigde aan, nog in gesprek te gaan met het gezin van het jonge meisje dat het feest oorspronkelijk op Facebook had aangekondigd.

De naam Project X komt van de gelijknamige Amerikaanse film uit 2012. Daarin loopt een feest volledig uit de hand, vanwege het grote aantal mensen dat er op afkwam. Later zijn er naar dat voorbeeld meerdere feesten gehouden. Zo ook in september 2012 in het Groningse Haren. Daar had een meisje een feest georganiseerd voor haar zestiende verjaardag. Bij de uitnodiging op Facebook liet ze een optie open, waardoor bezoekers anderen konden uitnodigen. Zo kwam het, dat er duizenden jongeren op afkwamen. Dat zorgde voor meerdere rellen in het dorp. Politie en ME moesten eraan te pas komen om de problemen op te lossen.

Categorieen:
De Lier Algemeen