Archief

Al 23 hectare glas gesaneerd in Midden-Delfland

De gemeente Midden-Delfland heeft al 23 van de in totaal 30 hectare verouderde glastuinbouw gesaneerd. Dat zegt wethouder Van Oord. De gemeente is momenteel actief aan het saneren in het gebied rond de Oostgaag en de Westgaag.

De werkzaamheden hebben te maken met het plan 'Van glas naar gras', waarin al het verspreid liggend glas in 2025 verdwenen moet zijn. De glastuinbouwbedrijven maken plaats voor weiland. Hiermee moet het landschap een betere uitstraling krijgen.

De tuinbouwbedrijven worden aangekocht, wanneer ze aan het einde van hun investeringscyclus van zo'n 10 jaar zitten. Omdat een aantal bedrijven nog niet zover is, kunnen die voorlopig nog niet aangekocht worden. "De laatste vijf hectare zijn het lastigst", aldus de wethouder. "Maar we dringen er bij de provincie (die ook meebetaalt, red.) op aan dat dit beleid ook in een volgende collegeperiode wordt voortgezet."

Het programma betekent overigens niet, dat de gemeente helemaal klaar is met alle glastuinbouw. Midden-Delfland zet in op een paar kerngebieden (Oude Campspolder, Oude Woudseweg en Woudse Droogmakerij) die de volle aandacht krijgen. De gemeente is het nummer vijf glastuinbouwgebied van Nederland en wil dat blijven.