Archief

Nieuwe garantieregeling voor 'boycotkwekers'

Voor groenten- en fruitkwekers die door de Russische boycot financiële problemen ondervinden, heeft het kabinet een nieuwe garantieregeling opengesteld.

"Met deze garantieregeling steunen we ondernemers met in de kern gezonde bedrijven, zodat zij een moeilijke fase kunnen overbruggen. De overheid en de banken delen de risico's. Zo kunnen banen en economische activiteiten voor Nederland behouden blijven", verklaart staatssecretaris Dijksma.

Het plafond voor deze garantstelling is 75 miljoen euro en kan indien noodzakelijk nog opgerekt worden tot 100 miljoen euro. Dit leidt tot de mogelijkheid om garantstellingen af te geven voor 200 miljoen euro krediet voor werkkapitaal, omdat de banken 50 procent van het risico voor hun rekening nemen.



In augustus nam het kabinet direct na de Russische boycot maatregelen om boeren en tuinders te ondersteunen. De Europese Commissie stelde mede op Nederlands aandringen financiële steun beschikbaar. Fruit en groenten kunnen met subsidie uit de markt genomen worden en via de voedselbanken een sociale bestemming krijgen.

Ondernemers konden daarnaast werktijdverkorting aanvragen voor hun medewerkers en aanspraak maken op fiscale tegemoetkomingen. Ook werd een verkenning aangekondigd naar de behoefte aan een garantstelling voor werkkapitaal. Na overleg met de agrarische en de financiële sector kan deze regeling nu opengesteld worden.

Categorieen:
Algemeen