Archief

Eerste boek van 'tomatenstruikpapier'

Deze dinsdag bracht een wereldprimeur voor Jaap Smit, Commissaris van de Koning in Zuid-Holland, en Sjaak van der Tak, burgemeester van Westland. Zij ontvingen de eerste exemplaren van een boek dat is gedrukt op papier van tomatenplantvezels.

De tuinbouw in Zuid-Holland produceert jaarlijks 240.000 ton aan gewasresten. De provincie financiert en ondersteunt verschillende projecten om die plantaardige restmaterialen een nieuwe bestemming te geven. Verpakkingsmaterialen en papiervervangers zijn een voorbeeld, maar ook hoogwaardiger toepassingen zoals de productie van medicijnen en cosmetica.

Het boek werd overhandigd door Wilko Wisse, werkzaam bij Lans Tomaten. Lans is een grote tomatenkweker in het Westland en leverancier van de plantaardige vezels. Het papier werd geproduceerd door Schut Papier in Heelsum, de oudste papierfabriek van Nederland.

Het boek Connecting Industries is geschreven door Inez Postema en tot stand gekomen in samenwerking met de provincie Zuid-Holland, de gemeenten Rotterdam en Westland, en het bedrijvennetwerk Deltalinqs. Het boek beschrijft het belang van duurzame, cross-sectorale innovatie in de Noordzeedelta aan de hand van interviews met wetenschappers, bedrijven en overheden.

Categorieen:
Westland Algemeen