Archief

Harde klappen voor VVD-fractie Maassluis

Het was in de gemeenteraad van Maassluis een zware avond voor de VVD-fractie en vooral voor fractievoorzitter Gerard van der Wees en raadslid Dick Snoek. Hoewel de liberale wethouder Huub Eitjes dinsdagochtend is opgestapt, werd er openhartig over de schuldvraag en de integriteit van de VVD'ers gesproken.

Van der Wees brak in tranen uit op het moment dat hij over Eitjes sprak. Hij gaf te kennen, dat de voormalig wethouder een fijne en integere collega was. Verder liet Van der Wees weten, dat hij een onderzoek steunt naar de gebeurtenissen, waarin ook de banden van Dick Snoek en zijn vrouw Rita worden betrokken.

Alle fracties, op de VVD na, konden niet langer hun steun betuigen aan Eitjes. Twee partijen kozen daarbij voor felle bewoordingen. Coalitiepartij VSP betichtte de voormalig wethouder van arrogantie en roekeloos gedrag. Oppositiepartij D66 vindt het bij monde van Leo Eijskoot onwenselijk, dat toenmalig cultuurwethouder Van der Wees (nu fractievoorzitter) meer wist dan hij deelde met de raad. Daarnaast merkte Eijskoot op, dat er in ons land binnen de VVD meer problemen zijn rondom integriteit.

Van der Wees reageerde boos en onthutst op de uitspraken van Eijskoot en vroeg om voorbeelden van niet integer handelen van de andere VVD'ers in de raad: "U wil niet weten, hoeveel moeite het ons heeft gekost om de heer Eitjes tot zijn besluit te krijgen. Schandalig!"

Eijskoot probeerde aan het einde van de avond zijn uitspraken nog wat te verduidelijken en gaf aan, dat hij niet de beeldvorming wil opwekken dat de overige VVD-raadsleden niet integer zouden zijn.

Uiteindelijk ontstond er eendracht. Alle fracties willen een extern onderzoek laten verrichten naar de gang van zaken. Burgemeester Koos Karssen oogstte veel lof voor zijn rol in het debat. Volgens een groot aantal partijen heeft hij zich goed boven de partijen opgesteld.

Categorieen:
Maassluis Algemeen