Archief

LPF: Terug naar coöperatieve veiling

LPF-Westland wil terug naar de coöperatieve veilingen. Daarmee kunnen de tuinders volgens de partij meer grip krijgen op een betere en realistischer prijsvorming. Dat zal leiden tot een bloeiende Westlandse tuinbouwsector in plaats van een doodbloedende sector.

Met dit pleidooi reageert de LPF op de dicussie over de toestand in de glastuinbouw. De prijzen zijn al jaren dalend, terwijl er geen sprake is van overproductie. LTO Glaskracht en de Rabobank hebben daarom consultingbureau McKinsey gevraagd een plan te maken voor een nieuwe afzetstructuur. Daarmee moeten stabielere prijzen voor producten worden gerealiseerd.

De LPF noemt dit een poging om het wiel opnieuw uit te vinden. De partij wijst erop dat er ooit een prima werkend systeem was: de coöperatieve veilingen. Die moest in de jaren negentig zo nodig worden opgedoekt ten gunste van handelshuizen zoals de Greenery. Het gevolg, aldus de LPF, was dat de tuinders steeds meer een makkelijke prooi voor de groothandel en de grootwinkelbedrijven zijn geworden, die de macht kregen de inkoopprijs keer op keer te drukken.

"Het is niet alleen noodzakelijk dat de tuinbouwsector zelf weer coöperatief gaat denken, maar het is bittere noodzaak dat bestuurlijk Nederland en de tuinbouwbelangenorganisaties dat ook gaan doen in het belang van onze tuinbouwsector", aldus de partij.

Categorieen:
Westland Algemeen