Archief

Project '100 jaar trouwen in het Westland'

Er wordt gewerkt aan een boek plus een tentoonstelling onder het motto '100 jaar trouwen in het Westland'. Dit project is een initiatief van schrijfster Marjoke van Arnhem-van Baalen. Zij wil in de komende maanden honderd trouwfoto's met bijbehorende verhalen over de periode 1915-2015 verzamelen.

Marjoke, onder meer bekend als schrijfster van het boek 'We benne samen één' over de Kromme Jongens, is in december jl. beëdigd als buitengewoon ambtenaar van de Burgerlijke Stand in de gemeente Westland. De afgelopen maanden trouwde zij zo'n 15 stellen en stapte zij zelf ook in het huwelijksbootje. "Dus het onderwerp trouwen ligt mij na aan het hart", verklaart de Naaldwijkse.

"Het idee ontstond tijdens mijn vakantie, toen ik sprak met iemand die een fototentoonstelling had gemaakt met bruidsfoto's. Vooral de diversiteit van de foto's, de modebeelden en natuurlijk de samenstelling van de stellen vielen op. De tentoonstelling maakte ook heel veel los in de samenleving. Ik denk dat Westland hier ook wel gevoelig voor is", meent zij. De foto's moeten wel bijzonder zijn. Dat kan zijn vanwege een bijzonder verhaal, bijzondere kleding van de bruid of bruidegom of gewoon een prachtige foto die past in het tijdsbeeld.



Voor de tentoonstelling, die in samenwerking met het Historisch Archief Westland op stapel staat, is zij ook al bezig met het verzamelen van bijvoorbeeld jurken, trouwboekjes en alles wat te maken heeft met het onderwerp trouwen. Er is inmiddels een Facebook-pagina voor het project in het leven geroepen.