Archief

Westland: slechtste financiele positie bij 100.000+

De financiele positie van Westland is het slechtst van alle gemeenten in Nederland met meer dan 100.000 inwoners. Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandse vereniging voor raadsleden, gebaseerd op cijfers van de VNG. Westland zit met een netto schuldquote van 179% duidelijk in de gevarenzone.

Voor gemeenten is het zaak om de schuldquote, die normaal tussen de 0 en 100 procent ligt, niet boven de 130 procent te laten komen. Daarboven wordt het lastig om bijvoorbeeld de gevolgen van een recessie op te vangen of investeringen te doen. Eind 2011 zat Westland nog onder de 130%.

De hoogte van de schuld die een gemeente kan dragen, hangt af van de inkomsten. Voor een indicatie wordt de schuldquote berekend. Daarvoor worden de geldelijke bezittingen van de schuld afgetrokken en dan gedeeld door de inkomsten. De uitkomst wordt uitgedrukt in procenten. Overigens moet voor een genuanceerd beeld ook naar de voorraad bouwgronden worden gekeken. Verkoop daarvan verbetert de schuldenpositie aanzienlijk.

Op de ranglijst van alle gemeenten staat Westland op een gedeelde zestiende plaats. Barneveld doet het het slechtst met 270 procent, gevolgd door Hendrik-Ido-Ambacht (259 procent) en Maasdonk (257). Van de grote buurgemeenten scoort Delft eveneens slecht: 162 procent. Den Haag doet het met 36 procent veel beter. Maassluis heeft een schuldenquote van 70, Midden-Delfland van 14 procent.