Archief

Westland: "Het gaat vooral om de rentekosten"

"Bij schulden gaat het niet zozeer om de hoogte van de schuld, maar vooral om de rentekosten die betaald moeten worden. Wij kunnen die rente goed opvangen binnen de sluitende meerjarenbegroting." Zo reageert de gemeente Westland op een publicatie over de schuldposities van de gemeenten in ons land.

Uit de gemeentelijke begroting voor 2015-2018 blijkt dat het grootste deel van de schulden (256 miljoen euro) zit in gronden die indertijd zijn aangekocht voor woningbouwontwikkeling, maar als gevolg van de economische crisis nog niet verkocht zijn. Van de schulden hangt daarnaast 144 miljoen euro samen met investeringen in bijvoorbeeld scholen, wegen en riolering, zo voert de gemeente aan. "Zonder de gronden is er sprake van een gemiddelde schuldquote ten opzichte van andere gemeenten", concludeert zij.



Verder wordt er op gewezen, dat de gemeente Westland een paar jaar geleden voorzieningen en reserveringen heeft getroffen om toekomstige tegenvallers in gebiedsontwikkelingen op te kunnen vangen, ter grootte van gezamenlijk circa 95 miljoen euro.

Op dit moment is de gemeente in overleg met marktpartijen en woningcorporaties om te komen tot een herijking van het woonprogramma, waarbij vraag en aanbod meer op elkaar worden afgestemd. "Hierbij worden ook de ruimtelijke en financiële consequenties in beeld gebracht", aldus Westland.

Categorieen:
Westland Algemeen