Archief

'Sneller en beter tellen bij verkiezingen'

De gemeente Westland zou zich moeten aanmelden voor de proef met 'centrale stemopneming' van minister Plasterk. Dat vindt de raadsfractie van D66 Westland, die daar dinsdagavond vragen over stelt aan burgemeester Van der Tak.

Het tellen van de stemmen bij verkiezingen gebeurt in de stembureaus en kan tot in de kleine uurtjes duren. Ook worden er fouten gemaakt, zeker bij de voorkeursstemmen. De proef van de minister moet uitwijzen of het sneller en nauwkeuriger kan, vindt D66-fractievoorzitter Tamara van Riet.

In deze proef worden in het stembureau alleen de stemmen per partij geteld. Die zijn dezelfde avond nodig voor de uitslag naar zetelverdeling. De volgende dag tellen frisse mensen de voorkeursstemmen van alle bureaus op een centrale locatie.



D66 ziet hier veel voordelen in. Zo is de zetelverdeling veel eerder bekend. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart was dat pas om half een. Doordat nu stemmen worden geteld door mensen die al vanaf zeven uur 's ochtends aan het werk zijn, kunnen fouten eerder worden gemaakt. Zowel bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 als in maart van dit jaar ging het in Westland mis bij de voorkeursstemmen.



Tamara van Riet: "De minister wil in maart bij de provinciale verkiezingen de pilot uitbreiden naar dertig gemeenten. D66 wil graag dat Westland zich aanmeldt. Gezien onze ervaringen bij vorige verkiezingen, willen wij deze pilot een serieuze kans geven."

Categorieen:
Westland Algemeen