Archief

Eenzaamheid in Westland lager dan gemiddeld

In Westland liggen de percentages met betrekking tot eenzaamheid onder het landelijk gemiddelde en ook onder dat van de regio Zuid-Holland West. Landelijk voelt 38 procent van de mensen zich wel eens eenzaam, in Westland is dat 33 procent. Bij ernstig aanhoudende eenzaamheid zijn de cijfers respectievelijk 8 procent en 6 procent.

Dit komt naar voren uit antwoorden van het college van B en W op vragen die door de fractie van CDA Westland waren ingediend. De fractie vroeg daarin om aandacht voor het landelijke 'Actieplan tegen eenzaamheid', dat door een aantal maatschappelijke organisaties is ontwikkeld.

Op de vraag of het college bereid is zelf initiatieven te ontwikkelen, al dan niet in samenwerking met bestaande partners, komt het college met een opsomming van lopende initiatieven waarbinnen zorgaanbieders, Vitis Welzijn, vrijwilligersorganisaties en de gemeente samenwerken.

Een voorbeeld daarvan is het 'Informatief huisbezoek'. Alle inwoners van Westland ontvangen hierover op 80-, 85-, 90- en 95-jarige leeftijd een brief van de gemeente. Daarna nemen vrijwilligers van Vitis Welzijn contact met hen op voor zo'n huisbezoek.

Andere initiatieven betreffen onder meer: de Plusbus, Rolbus (vrijwilligersvervoer) en de Regiotaxi (professioneel vervoer), Hulpinjebuurt.nl en een zogeheten 'maatjesproject', dat door enkele samenwerkende organisaties in Westland is ontwikkeld.

Categorieen:
Westland Algemeen