Archief

Overboord gesprongen verstekeling redt het niet

Een voor de kust van Hoek van Holland uit zee gehaalde Nigeriaanse drenkeling is vrijdagavond korte tijd na de redding overleden aan de gevolgen van ernstige onderkoeling.

De reddingsactie begon kort na 18.00 uur, toen de bemanning van het schip 'Skaftafell' meldde, dat er een opvarende werd vermist. De man was tijdens de reis als verstekeling aan boord ontdekt. Het schip lag op dat moment aan het anker op circa 25 kilometer voor de kust bij Hoek van Holland. Behalve de man werd ook een zwemvest vermist.

Het Kustwachtcentrum heeft direct reddingboten van de KNRM-stations Scheveningen, Hoek van Holland en Stellendam gealarmeerd en een helikopter ingezet. Tijdens de zoektocht ontdekte de bemanning van de helikopter omstreeks 19.45 uur een reddingvest. Een reddingboot werd naar de desbetreffende locatie gedirigeerd.

Bij nader onderzoek werd de man net onder het wateroppervlak aangetroffen. Hij was buiten bewustzijn.Toen de man aan boord van de helikopter was gehesen, kwam hij bij en kreeg hij stuiptrekkingen als gevolg van een zogeheten cold-shock. In de helikopter en in het ziekenhuis is reanimatie toegepast. Dit heeft echter niet mogen baten.

Gezien de afkomst van de man, wordt rekening gehouden met infectieziekten als ebola. Om deze reden werd een deel van het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum afgezet, waaronder het helikopterplatform en de eronder gelegen parkeergarage.