Archief

'Nieuwe steunregeling snel openstellen'

De belangenorganisaties van tuinders en fruittelers dringen bij de Nederlandse overheid aan op snelle openstelling van de nieuwe interventieregeling. Met die maandagavond bekendgemaakte regeling wil de Europese Commissie telers tegemoetkomen die worden getroffen door de Russische boycot.

Met deze regeling kunnen gedupeerden hun producten uit de markt halen, waardoor de Europese markt en het prijsniveau zich snel kunnen herstellen. De regeling is een vervolg op de eerste regeling, die op 18 augustus van kracht werd, maar al snel weer dicht ging, omdat het beschikbare geld op was. In Nederland is er toen voor een beperkt bedrag van 2,3 mln euro gebruik van gemaakt.



"Het is een goede zaak dat de Europese Commissie de regeling weer heeft opengesteld", zegt Albert Jan Maat, voorman van LTO Nederland. Ook over de manier waarop het bedrag dat nu per land beschikbaar gesteld wordt, is hij tevreden. Wel pleit Maat nog voor een overgangsregeling voor telers die al eerder een melding gedaan hadden, maar die door het sluiten van de eerste regeling tussen wal en schip dreigen te vallen.



Voor de lange termijn zijn andere regelingen nodig, vinden de organisaties. "Het is goed dat er een nieuwe interventieregeling van kracht is, maar voor de langere termijn, zijn andere oplossingen nodig zoals nieuwe markten en steun bij het stimuleren van consumptie", zegt Gert Mulder, directeur van het GroentenFruit Huis.

Categorieen:
Algemeen