Archief

Hoeks Fortmuseum dicht door conflict

Het museumgedeelte van het Fort aan den Hoek van Holland is per direct gesloten tot zeker na de jaarwisseling. De reden is een breuk tussen ondernemer Jurgen Beumer en het bestuur van de vrijwilligersstichting die het museum beheert.

Op de website van www.fort1881.nl staat nu de mededeling: "Museum tijdelijk gesloten, overige activiteiten gaan wel door". Verder staat er onder meer: "Er wordt hard gewerkt aan de realisatie van nieuwe tentoonstellingen. In het voorjaar van 2015 kunt u weer in het museum terecht." Bij de overige activiteiten moet worden gedacht aan zaken als bedrijfsuitjes, vergaderingen en trouwpartijen.

Medio januari dit jaar werd er een samenwerkingsovereenkomst tussen Beumer en de stichting ondertekend. Het nieuwe 'Fort 1881' zou worden gemoderniseerd om te komen tot 50.000 bezoekers per jaar.

Om tot een meer eigentijdse presentatie te komen, werd door Beumer een ervaren conceptontwikkelaar aangetrokken. De vrijwilligers kregen steun van een kleine professionele staf om deze stap te zetten. Gebleken is, dat er op beleidsniveau sprake is van twee uiteenlopende culturen. Inmiddels zijn de verschillen van inzicht over de aanpak zo groot geworden, dat de exploitant aan het bestuur van de stichting heeft gevraagd "de sleutels in te leveren".