Archief

D66 pleit voor aansluiting bij Startersbeurs

D66 Westland wil dat de gemeente zich aansluit bij een landelijk initiatief om werkloze jongeren aan een baan te helpen: de Startersbeurs.

Jongeren in de leeftijd van 18 tot en met 26 jaar die klaar zijn met hun opleiding kunnen dan op een goed geregelde manier werkervaring opdoen. Het idee is bedacht door de Tilburgse hoogleraar Ton Wilthagen en de jongerenafdeling van vakbonden FNV en CNV. De afgelopen maanden hebben ongeveer 150 gemeenten zich hierbij aangesloten.



"De regeling lijkt heel simpel, maar is eigenlijk een geniaal idee", zegt D66-fractievoorzitter Tamara van Riet. "Jongeren gaan zes maanden lang aan de slag bij een bedrijf op een leerwerkplaats. Het bedrijf betaalt 500 euro per maand aan de jongere en krijgt dit bedrag terug van de gemeente. Ook stort het bedrijf 100 euro per maand in een studiefonds waar de jongere na zes maanden een aanvullende opleiding of cursus mee kan betalen", aldus Van Riet.



Door deze Startersbeurs wordt werkervaring opgedaan en vergroten jongeren hun kansen op de arbeidsmarkt. Het studiefonds kan een laatste zetje in de rug betekenen om een baan te vinden. Inmiddels krijgt 26 procent van de starters een baan bij het bedrijf waar ze ervaring hebben opgedaan.



D66 Westland heeft bij het college van B en W schriftelijke vragen ingediend over de Startersbeurs. Om te beginnen wil de fractie graag weten, hoeveel afgestudeerde werklozen in de leeftijd van 18 tot en met 26 jaar er in de gemeente Westland zijn.

Categorieen:
Westland Algemeen