Archief

Maassluis vordert 60.000 euro terug

De gemeente Maassluis heeft vorig jaar ruim 60.000 euro aan onterecht uitgekeerde bijstand teruggevorderd. In 23 zaken is de uitkering in zijn geheel stopgezet.

Het tegengaan van oneigenlijk gebruik van uitkeringen is één van de uitgangspunten van beleid. Daarom zijn er extra controles uitgevoerd om na te gaan of uitkeringen alleen worden verstrekt aan mensen die er daadwerkelijk recht op hebben. De gemeente gaat hiermee door, zo heeft ze laten weten.

De controle gebeurt onder meer door de sociaal rechercheur die vaker op huisbezoek gaat bij nieuwe aanvragen. Daarnaast is het geautomatiseerd analysesysteenm, waarin bestanden aan elkaar worden gekoppeld, vorig jaar uitgebreid. Daardoor kunnen fraudesignalen sneller worden verwerkt.

Dat laatste leidde in 2013 tot 73 onderzoeken door de sociale recherche. In 53 zaken is fraude aangetoond (72 procent) met een totale terugvordering van 20.016,10 euro. Daarnaast ontdekten klantmanagers schending van de inlichtingenplicht wat leidde tot terugvordering van 42.227,85 euro.

Een fraudevordering moet volledig worden terugbetaald. Daar bovenop kan een fraudeur nog een keer hetzelfde bedrag als boete krijgen. Gaat iemand opnieuw in de fout, dan wordt het bedrag nog hoger, namelijk 150 procent. Na de tweede overtreding kan de gemeente de uitkering maximaal drie maanden volledig inhouden. Alle mogelijkheden om het geld te innen worden benut.

Categorieen:
Maassluis Algemeen