Archief

College M-D doet beroep op burgers

Inwoners van Midden-Delfland worden door het college van B en W van Midden-Delfland gewezen op hun eigen verantwoordelijkheid. Dat is de rode draad in het collegewerkprogramma dat donderdag werd gepresenteerd. De overheid hevelt per volgend jaar zorgtaken over naar de gemeente, die daar bovendien minder geld voor beschikbaar hebben.



Het college wil voor deze zorgtaken in eerste instantie 500.000 euro uit de algemene reserves halen, zodat er het eerste jaar minder risico's zijn. Daarnaast trekt ze 300.000 euro uit voor de aanpassing van appartementen in de wijk Korpershoek in Schipluiden, zodat bewoners er langer zelfstandig kunnen blijven.



Ook op het gebied van de leefomgeving zullen inwoners meer eigen initiatief moeten gaan tonen, bijvoorbeeld bij groenbeheer. Daar tegenover staat dat het college wil investeren in culturele initiatieven, omdat die de band in de dorpen versterken. Nu staat daar nog 20.000 euro voor gereserveerd, maar daar moet van het college volgend jaar 15.000 euro en in 2016 en de jaren erna 30.000 euro bij.



Verder wil het college Midden-Delfland als merk versterken, om zo de lokale economie en met name het toerisme een impuls te geven. Gedacht wordt onder meer aan het realiseren van nieuwe recreatieve routes. Gehoopt wordt om hiervoor aanspraak te kunnen maken op particuliere fondsen en programma's van de provincie, het Rijk en de Europese Unie.



Tot slot zegt het college in het collegewerkprogramma de lastendruk beperkt te willen laten stijgen. Dat wil zeggen dat de procentuele stijging van de gemeentelijke belastingen gelijk is aan de inflatie.