Archief

Westland bijna uit keurslijf Westlandse Zoom

De gemeenteraad van Westland heeft unaniem ingestemd met de voorgenomen

beëindiging van het convenant De Westlandse Zoom. Daarmee is Westland, net als Den Haag en de provincie Zuid-Holland, akkoord met het stoppen van het realiseren van een gezamenlijk woningbouwprogramma op Haags en Westlands grondgebied. Zodra ook het algemeen bestuur van Stadsgewest Haaglanden akkoord is gegaan, kan Westland het toekomstige woongebied naar eigen inzichten verder ontwikkelen.



De Westlandse Zoom is in 2002 opgezet door onder meer de gemeente Den Haag en de voormalige gemeenten Monster en Wateringen. De voornaamste afspraak was de integrale ontwikkeling van luxe woongebieden met veel groen en dito water. Deze waren gericht op een woningbehoefte van onder meer de internationale gemeenschap in en rond Den Haag. Westland kreeg daarvoor onder meer een financiële bijdrage voor de vernieuwing van het centrum van Poeldijk.



Mede als gevolg van de wereldcrisis op de huizenmarkt is gebleken, dat het overeengekomen woningbouwprogramma niet aansluit op de vraag. Het ontbinden van het convenant betekent voor Westland onder meer, dat er geen woningbouw in Kwintsheul-Noord komt en geen tweede fase van de Westlandse Zoom op Westlands grondgebied.

Daarnaast kan Westland, net als Den Haag, nu woningen realiseren die aansluiten op de vraag die er is vanuit de markt en meer voor de Westlanders bouwen. Op de locaties die al in ontwikkeling zijn in De Duinen, De Kreken, Het Dorp en De Gouw gaat de verkoop van kavels en woningen overigens gewoon door.