Archief

'Doe nader onderzoek verzilting Waterweg'

De land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland dringt aan op nader onderzoek naar een mogelijke sluis tussen de Nieuwe Maas en de Nieuwe Waterweg, ten oosten van de Petroleumhaven.

LTO reageert hiermee op de plannen die minister Schultz-van Haegen dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Daarin staan de maatregelen die het kabinet treft als antwoord op de gevolgen van de klimaatveranderingen.

Een sluis houdt volgens LTO de verzilting van het oppervlaktewater tegen en heeft een positief effect op de beheersing van de waterstand. "De veiligheid van alle Nederlanders wordt hiermee gediend en bovendien is er volgens deskundigen minder geld nodig voor dijkverzwaring", zegt LTO-bestuurder Siem Jan Schenk.

Het programma van de minister vertoont volgens Schenk een witte vlek, waar het gaat om de dreigende verzilting. "Extra zout water in de Nieuwe Waterweg leidt ook tot onvoldoende zoet water om droogte in de land- en tuinbouw tegen te gaan. Met wat nu bekend is over klimaatverandering en de gevolgen daarvan op de langere termijn, kan het niet zo zijn, dat maatregelen in de Nieuwe Waterweg bijna een halve eeuw worden opgeschoven", betoogt hij.



LTO Nederland verwacht, dat als gevolg van de klimaatveranderingen er vaker langere periodes van droogte zullen zijn. Hierdoor wordt het risico van verzilting van het oppervlaktewater groter, met alle nadelige gevolgen van dien voor de burgers en het bedrijfsleven, in het bijzonder de land- en tuinbouw en ook de natuur in het veenweidegebied.

Categorieen:
Algemeen