Archief

Noordkant Harnaskade mogelijk gespaard

Het noordelijke deel van de Harnaskade in Den Hoorn wordt mogelijk niet gesloopt voor transportbedrijven. Volgens het college van B en W van Midden-Delfland is dat een oplossing voor de impasse die is ontstaan. Het gemeentebestuur stelt voor om op de locatie nieuwe huizen te bouwen, zodat ook andere bewoners op de Harnaskade kunnen blijven wonen.

Bemiddeling tussen bewoners en het bedrijfschap HarnaschPolder liep eerder spaak. Er was geen scenario denkbaar waar iedereen tevreden mee was. Naar schatting wil een derde van de bewoners graag op de Harnaskade blijven. Een gelijk deel wil juist uitgekocht worden en een even groot deel heeft nog geen beslissing genomen.

Het college hoopt op aanvaarding van de nieuwe oplossing. Volgens wethouder Houtenbos is deze 'kostenneutraal', dat wil zeggen: er zijn geen extra nadelige effecten op de grondexploitatie. Door de huizen in het noorden te concentreren, hebben bewoners geen last van de zuidelijker gelegen transportbedrijven.

Het college stelt wel een aantal voorwaarden. Zo moet de 'nieuwe' Harnaskade een groene uitstraling krijgen, zodat het landelijke karakter deels wordt behouden. Ook moet worden bekeken of elders geplande waterpartijen rond het gebied kunnen komen te liggen. Daarnaast mogen door het bedrijfschap aangekochte woningen voorlopig nog niet worden gesloopt.

De komende maanden wordt het plan op haalbaarheid onderzocht. De vraag is hoe groot de belangstelling onder de bewoners is. De gemeenteraad bespreekt het plan volgende week.