Archief

'Geen overheidsbemoeienis met Sinterklaasfeest'

De raadsfractie van GemeenteBelang Westland (GBW) wil van burgemeester Van der Tak weten, wat zijn opstelling is in de actuele discussie over eventuele aanpassingen in het Sinterklaasfeest, met name waar het gaat over de positie van Zwarte Piet.

Tijdens de rondvraag van de commissie Bestuur van komende donderdagavond wil GBW tevens weten, of de gemeente Westland ook al is gevraagd om de feestelijkheden rond Sinterklaas aan te passen.

"Bent u met ons van mening dat organiserende comités zelf de ruimte en vrijheid moeten hebben om de feestelijkheden te organiseren zonder opgelegde instructies van uit de lokale overheid?", aldus fractievoorzitter Remmert Keizer.

Hij stelt verder: "Om ons heen zien we zenuwachtige gemeentebestuurders die organiserende comités opdragen aanpassingen te doen aan het uiterlijk vertoon van dit feest. Zo moet zwart worden vervangen door andere kleuren. Ook mag het gedrag van een Zwarte Piet niet meer clownachtig onhandig zijn. In plaats daarvan moet er een bepaalde mate van intellectualiteit aanwezig zijn zodat andere groeperingen zich niet aangesproken voelen. Wat ons betreft is deze bemoeienis grote onzin. Wanneer tradities binnen de samenleving veranderen, dan hebben wij daar begrip voor. Echter, hier is sprake van bemoeienis van bovenaf, niet een veranderend geluid vanuit de samenleving."

Categorieen:
Westland Algemeen