WOS
Archief

'Snelle maatregelen tegen prijsdalingen'

Er zouden al op korte termijn maatregelen getroffen moeten worden om extreme prijsdalingen van met name tomaten, paprika's, uien en champignons te voorkomen. Hierop is maandag bij het ministerie van Economische Zaken aangedrongen door LTO Nederland, belangenvereniging van onder anderen de tuinders.

Dat ingrijpen kan bijvoorbeeld door producten tijdelijk uit de markt te halen of door prijsafspraken in de keten te maken, zegt LTO-voorzitter Albert Jan Maat. Ook is LTO in gesprek met de banken om te onderzoeken of er voor deze situatie speciale financieringsmaatregelen getroffen kunnen worden.

Maandagmiddag is er overleg geweest tussen de ondernemersorganisaties VNO/NCW, MKB Nederland en LTO, waaraan ook staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken deelnam. Komende donderdag is er in Brussel een overleg van de Europese Commissie en vertegenwoordigers van de lidstaten van de Europese Unie.

LTO heeft er bij het ministerie op aangedrongen om behalve op zogeheten prijsinterventies ook aan te dringen op compensatie uit het bestaande Europese crisisfonds. "Ik doe een beroep op het kabinet om een voorbeeld te nemen aan Eurocommissaris Ciolo?, die heeft laten weten dat de perziken- en nectarinetelers gecompenseerd worden. In een persverklaring heeft Ciolos gesteld, dat hij ook bereid is dit voor andere sectoren te doen als dat nodig is. Laten wij die uitgestoken hand vooral aannemen", zegt Maat.

"Uiteraard begrijpen we dat er goed nagedacht moet worden over dergelijke marktinterventies, maar er is nu wel degelijk sprake van een crisissituatie. Dat rechtvaardigt deze maatregelen", voegt hij er nog aan toe.

Categorieen:
Algemeen