WOS
Archief

'Cijfers Polen in Westland vertekend'

De maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over het aantal Polen dat in ons land staat ingeschreven, geven voor wat betreft de gemeente Westland een vertekend beeld over de aanwezigheid van Polen. Dat laat de gemeente in een reactie weten.

Volgens het CBS wonen in Westland in verhouding drie keer zoveel Polen als in de rest van Nederland. "Maar dat komt voor een deel doordat Westland arbeidsmigranten actief inschrijft en dat geldt helaas nog steeds niet voor alle gemeenten. Het CBS neemt dat niet mee in zijn analyse", aldus de gemeente. "Het CBS baseert zijn conclusies enkel op inschrijven en uitschrijven uit de Basisregistratie Personen en dat geeft dus een vertekend beeld."

In Westland stonden op 1 januari dit jaar 2.737 Polen ingeschreven. Per 1 juli waren dat er 3.179, een stijging van 442. De gemeente stelt, dat het aantal ingeschreven arbeidsmigranten door het jaar heen fluctueert. Dit heeft vooral te maken met seizoensarbeid. Gemiddeld staan er door het jaar heen circa 3.200 arbeidsmigranten in de Westlandse basisregistratie ingeschreven.

Landelijk hebben zich in de eerste zes maanden van dit jaar 12.000 Polen bij een gemeente ingeschreven, 2.000 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Een groot deel vertrekt na verloop van tijd weer. In de eerste helft van dit jaar waren dat er 5.000.

Ongeveer 70 procent van de Polen die in Nederland gaan wonen, komen hier om te werken. Het merendeel is via uitzendbureaus werkzaam in de bouw en de tuinbouw. Sinds de toetreding van Polen tot de Europese Unie in 2004, hebben zich elk jaar meer Polen in Nederland gevestigd. Er wonen nu in totaal meer dan 100.000 Polen in Nederland.

Categorieen:
WestlandAlgemeen