Archief

Tuinbouwsector wacht op 'boycotlijst'

Tuinders uit de regio en agrariërs elders in Nederland kijken met vrees uit naar de lijst met producten die Rusland gaat boycotten. Woensdagavond kondigde het land een importstop voor groente en fruit uit de Europese Unie af. Poetin heeft zijn regering opdracht gegeven een lijst met producten samen te stellen. Die wordt een dezer dagen verwacht.

Wie er getroffen worden, is nog onbekend. Dát er tuinders zijn die het zwaar gaan krijgen, staat volgens tuinbouworganisatie LTO vast. "Een aantal bedrijven gaat dit niet overleven", aldus Jos van der Knaap van LTO Noord Glaskracht. "Het kan desastreus uitpakken."

Tuinders wier producten op de Russische boycot-lijst staan, krijgen een dubbele slag te incasseren. Van der Knaap: "Zij kunnen hun producten dan niet meer naar Rusland exporteren en tegelijkertijd zoeken andere landen wier producten ook geboycot worden, andere afzetkanalen." Het gevolg: dalende prijzen.

LTO hoopt dat de overheid actie onderneemt. Van der Knaap: "We dringen bij het ministerie van Economische Zaken aan op een compensatieregeling."

Categorieen:
Algemeen