Archief

'Russische boycot ramp voor sommige exporteurs'

Exporteurs die voor het grootste deel Rusland als afzetmarkt hebben, zullen een groot probleem krijgen bij een boycot. Daarvoor waarschuwt Robert Roodenburg van de branchevereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB).

Van alle geƫxporteerde bloemen en planten gaat ongeveer 5 procent naar Rusland. Op dit moment is er overigens nog geen Russische boycot voor bloemen en planten afgekondigd. Roodenburg verwacht ook niet dat er een boycot komt, omdat volgens hem "de Russische leiding haar bevolking niet wil treffen".

Een eventuele boycot van bloemen en planten door Rusland gaat een effect hebben op de gehele sector, omdat er dan minder vraag is naar de sierteeltproducten terwijl het aanbod gelijk blijft. Roodenburg benadrukt dat de meeste telers naar meerdere landen afzetten.

Wel is het zo, dat de afzet naar Rusland nu al met 8 procent is achtergebleven ten opzichte van vorig jaar, omdat de Russische roebel minder waard is geworden. De bloemen worden namelijk afgerekend in euro's.

Categorieen:
Algemeen