Archief

Westland: boom mag niet wijken voor zonnepaneel

De gemeente Westland ontvangt steeds vaker verzoeken om bomen te snoeien of te verwijderen om daarmee schaduw op (aan te brengen) zonnepanelen te voorkomen.

Dergelijke verzoeken worden afgewezen. De nagestreefde opwekking van duurzame energie mag niet ten koste gaan van het groen, omdat ook dit bijdraagt aan onze duurzaamheidsdoelstellingen, aldus de gemeente.

Verder wordt gesteld, dat het openbaar groen waardevol is voor de gemeente en tevens een maatschappelijk belang dient. "Bomen dragen bij aan verbetering van het leefklimaat en aan de prettige leefomgeving die Westland haar burgers wil bieden", zo wordt gesteld. Bomen zorgen onder andere voor vermindering van het broeikaseffect en absorberen direct CO2 en fijnstof uit de atmosfeer.

De gemeente Westland zegt de volgende uitgangspunten te hanteren:

* een bestaande boom gaat vóór en wordt behouden, ook als de boom in de toekomst nog zal groeien. Bij de plaatsing van zonnepanelen moet daar rekening mee worden gehouden;



* op nieuwbouwlocaties waar bomen worden aangeplant, wordt rekening gehouden met de aanwezigheid van zonnepanelen en/of de eventuele plaatsing daarvan;

* bij herinrichting van gebieden waar sowieso al bomen gekapt of gesnoeid moeten worden, gelden dezelfde regels als voor nieuwbouwlocaties. Als het vanuit herinrichtingsplannen niet nodig is om bestaande bomen te kappen of te snoeien, gelden dezelfde regels als voor bestaande situaties.

Categorieen:
Westland Algemeen