Archief

Waterkwaliteit amper verbeterd

Ondanks de inspanningen van de afgelopen jaren is de kwaliteit van het water in Westland en Midden-Delfland niet echt verbeterd. Dat meldt het Hoogheemraadschap van Delfland in haar Waterkwaliteitsrapportage 2013. Er zitten nog te veel stoffen in het water die er niet horen, zoals mest (stikstof en fosfaat) en bestrijdingsmiddelen. Daarom worden maatregelen getroffen.

Delfland wil dat er vanaf 2027 niet meer geloosd wordt in sloten en vaarten. Dat wil ze bereiken door samen te werken met gemeenten en de glastuinbouw. Daarnaast is ze van plan extra te baggeren in gebieden waar bekend is dat er veel schadelijke stoffen liggen. Tot slot wil ze grotere kanalen en vaarten extra 'doorspoelen' met schoner water van elders.

Delfland heeft zich de afgelopen jaren ingezet om glastuinbouwbedrijven aan te sluiten op de riolering. Delfland hield er rekening mee, dat het resultaat van de inspanningen niet direct zichtbaar zou zijn. Toch zou er een geleidelijke verbetering moeten zijn, maar het gaat het Hoogheemraadschap niet snel genoeg.

De polders in onze regio die het slechtst scoren op mest zijn de Dorppolder en de Oude en Nieuwe Broekpolder. In de Oranjepolder en de Oude Campspolder werd de hoogste concentratie bestrijdingsmiddelen aangetroffen.