Archief

Voorgangers uiten wensen bij Van der Tak

De toenmalige burgemeesters van de vijf gemeenten die tien jaar geleden opgingen in de gemeente Westland, hebben maandagavond huidig burgemeester Van der Tak enkele wensen en adviezen meegegeven. Dat gebeurde in WestlandTheater De Naald, waar een speciale editie van het Historisch Café werd gehouden.

An Hommes, destijds waarnemend burgemeester in 's-Gravenzande, is aldaar blijven wonen. Als inwoonster doet het haar pijn, dat het centrum van 's-Gravenzande na al die jaren nog steeds op vernieuwing wacht. Van der Tak vond, dat hierbij de gemeente Westland niet veel te verwijten viel. Er was volgens hem sprake van een private partij die voor vertraging heeft gezorgd, doordat er aan projecten elders meer verdiend kon worden. "Verder zijn het twee, drie inwoners die het plan willen tegenhouden, maar zij gaan het niet winnen", aldus Van der Tak.

Hommes zei voor het overige niet zoveel van de vergroting van de gemeente te merken. "Het lijkt, dat de dingen trager gaan dan vroeger", liet ze weten. Wil van den Bos, de laatste burgemeester van Wateringen, waarschuwde voor een te grote inkrimping van het ambtenarenkorps. Hij deed dit aan de hand van de behandeling van een door hem aangedragen misstand, zo'n vier maanden geleden. Er zit nog niet veel schot in die zaak. "Dit is de keerzijde van de bezuinigingen op het ambtenarenapparaat", erkende Van der Tak.

Van den Bos merkte verder op, dat er te veel gepolariseerd wordt in de gemeenteraad van Westland. "Er wordt veel te veel op de man gespeeld", zei hij. Van den Bos oogstte daarmee het grootste applaus van de avond. Voormalig burgemeester van Naaldwijk, Ties Elzenga, gaf als advies: "Blijf werken aan de uitstraling van de gemeenteraad".

Oud-burgemeester van Monster, Bert Bouwmeester, merkte op dat de fusiegemeente Westland onmiskenbaar een impuls aan de tuinbouwsector heeft gegeven. Daar waren de anderen het mee eens. Van den Bos maakte wel de kanttekening, dat de modale burger de zogeheten Greenport niet op het netvlies heeft en zodoende de impuls op dat vlak onvoldoende ervaart.

Van der Tak stelde, dat het Westland zich helemaal moet richten op internationalisering. Dat betekent vanaf zo jong mogelijk tweetalig onderwijs: Nederlands en Engels.