Archief

Alleen Maassluis en Hoek van Holland gifvrij

In Maassluis en Hoek van Hoek van Holland wordt geen gif gebruikt om onkruid te verwijderen. Dat blijkt uit een rondgang van de Partij voor de Dieren in Zuid-Holland. Het merendeel van de Zuid-Hollandse gemeenten blijft gif gebruiken. Westland en Midden-Delfland zijn er daar twee van.

Met ingang van 1 november 2015 mogen er in Nederland geen chemische bestrijdingsmiddelen meer worden gebruikt die de schadelijke stof glyfosaat bevatten. Op dit moment zijn er slechts twaalf gemeenten in Zuid-Holland die geen schadelijk gif gebruiken.

Westland en Midden-Delfland gebruiken weliswaar in sommige gevallen glysofaat, maar ze volgen wel de zogenoemde Duurzaam OnkruidBeheer (DOB)-methode. Daarbij gelden diverse regels die afspoeling naar het oppervlaktewater moeten tegengaan.

Maassluis bestrijdt onkruid met heet water, borstelen of wegbranden. De gemeente Rotterdam, waar Hoek van Holland onder valt, is vorig jaar gestopt met het gebruik van het glysofaathoudend middel Roundup en is overgestapt op Ecostyle.