Archief

Proefopstelling Vlotterkering in gebruik genomen

De praktijkproef met de Vlotterkering in Hoek van Holland is dinsdagmiddag gestart. Het bouwwerk op het terrein van de Slib- en Grondbank Waterweg is een flexibele waterkering in een dijk of kade. Bij hoog water komt de kering automatisch omhoog. De bedenkers van het concept zijn Gerard Jansen uit Den Hoorn en Jan Vermond uit Lopik. Bouwconcern Dura Vermeer heeft de realisatie van de proefopstelling op zich genomen.

Het bouwbedrijf ziet de Vlotterkering als een belangrijke innovatie, die een uitkomst kan bieden in complexe ruimtelijke situaties waar de traditionele manier van dijkverhoging niet werkt. Dura Vermeer is al jarenlang bezig met onderzoek en projectontwikkeling op het gebied van klimaat-adaptief bouwen met water.

Ook kan de Vlotterkering bij ruimtegebrek in het kustgebied in boulevards worden geplaatst waar sprake is van springtij. De kering kan ook gebruikt worden bij het verhinderen van het wegvloeien van gevaarlijke stoffen en bluswater bij calamiteiten in de chemische industrie.